4104

Bassett Observation Pavilion in Saugerties, N.Y.

Bassett Observation Pavilion

  • COMPLETION DATE
    2009

Overview

The Bassett Observation Pavilion project, located in Saugerties, is a unique fusion between environmental art and sustainability. The site will be in a wetland habitat, whose purpose is to create a sustainable haven for native wildlife. The architect’s vision is for the teepee-inspired observation pavilion to be partially covered and camouflaged as a series of leaves to enable up-close study of the wildlife in the area.

Thornton Tomasetti is designing a new, innovative metal highpoint sail roof structure constructed from a stainless steel metal mesh made of super- thin triangles riveted together and suspended like fabric from three interior, supporting wooden poles that hold the top bail-ring. The local bearing connection between the triangles, which is currently being tested in Germany, is a first of its kind and one that we hope to adapt to future skin projects. It uses local enhancement rings, laser-welded to the base material.

Thornton Tomasetti’s unique services combine façade and fabric engineering with the structural engineering aspects necessary to design this project, also using 3D-parametric mapping techniques for shape automation. Detailed drawings, specifications, and erection documents will be developed for the pavilion with regard for the unique technical, environmental and aesthetic requirements.

Read More

Related Projects