4292

Stanford University School of Medicine Richard M. Lucas Center Expansion in Stanford, California. Courtesy Perkins + Will (left) and Robert Canfield Photography (right).

Stanford University School of Medicine Richard M. Lucas Center Expansion

  • COMPLETION DATE
    2007

Overview

Thornton Tomasetti provided structural design services for an award-winning, two-story, 26,000-square-foot subterranean medical research facility that includes laboratories, office space, a 7 Tesla (7.0T) magnetic resonance imager, and a cyclotron imager.

The building is constructed with reinforced concrete (suspended slabs, columns, and walls) and has 35-foot-tall retaining walls supported on permanent tie-back anchors. A hot laboratory supports the cyclotron facility and radioactive material handling. A fume hood intensive chemistry laboratory is located on the first level with a variable air volume fume hood exhaust system. An open two-story light court allows natural light to permeate the building. A drive aisle entry crosses the landscaped podium roof of the building and affords patients, deliveries, and emergency support vehicles access to the facility and to the original Lucas Center.

Read More

Team members


Our team


Related Projects