Skip to main content

Project

Rose Bowl Stadium Renovation

The Rose Bowl Stadium, originally constructed in 1920, is both a National Historic Landmark and a California Historic Civil Engineering landmark.

Lead Contact

Project Details

Project Partners
D'Agostino Izzo Quirk Architects
Completion Date
Area
185,000 ft²
Seating Capacity
92,542
Teams/League
NCAA
Rose Bowl Stadium in Pasadena, California. Thornton Tomasetti
Rose Bowl Stadium in Pasadena, California. Thornton Tomasetti
Rose Bowl Stadium in Pasadena, California. Thornton Tomasetti
Rose Bowl Stadium in Pasadena, California. Thornton Tomasetti

a Fast-Track, Cost-Effective Modernization to a Historic Sports Landmark

The Rose Bowl Stadium, originally constructed in 1920, is both a National Historic Landmark and a California Historic Civil Engineering landmark. Delivering a comprehensive three-phase renovation on such a significant structure required a fast-track design and construction schedule in between football seasons so no games were delayed and the stadium would be ready for the 100th Rose Bowl game in January 2014.

We provided structural engineering, performance-based seismic design and structural feasibility study services to D'Agostino Izzo Quirk Architects for a three-phase renovation of the 11th largest stadium in the United States.

Highlights

  • The renovation provided an additional 1,900 premium seats and the new press box includes luxury suites, loge boxes, club seats and lounge areas.
  • The southern scoreboard was replaced with a 1940s-era replica, and the north end received new signage with a longer high-definition video board.
  • To accommodate a larger number of sports fan in attendance, the renovation also widened access tunnels and added new pedestrian bridges, concession stands and restrooms.
  • Working closely with the construction manager and architect, we designed an alternative, cost-effective press box expansion that did not require a complex, expensive piled foundation scheme.
  • The new press box design increased the depth of excavation to enable the use of mat foundations that integrated the temporary shoring piles into the permanent structure, resulting in an entire extra level to the concourse while expanding program space without cost increases or schedule delays.