Skip to main content

Project

Reston Station, Office Building 1

Reston Station features a unique lateral system of architecturally exposed concrete in the ceiling of the lobby and in the exoskeleton columns on two sides of the building.

Lead Contact

Project Details

Project Partners
Jahn
Owner
Comstock Companies
Location
Reston, Virginia
Completion Date
Area
371,000 ft²
Sustainability
LEED Silver Certification
Number of Stories
16
Project Awards

ENR MidAtlantic, Best Project - Best Office/Retail Mixed-Used Developments, 2018

SEA-MW, Excellence in Structural Engineering - Merit Award for New Construction Over $75M, 2018

International American Concrete Institute (ACI), Excellence in Concrete Construction Awards, First Place - High-Rise Buildings, 2018

National Capital Chapter of the American Concrete Institute (ACI), Award of Excellence, 2017

Northern Virginia Master Planning (NAIOP), Award of Excellence, 2012

Office Building 1 at Reston Station in Reston, Virginia. Rainer Viertlboeck | Photographer, JAHN | Architect
Office Building 1 at Reston Station in Reston, Virginia. Rainer Viertlboeck | Photographer, JAHN | Architect
Office Building 1 at Reston Station in Reston, Virginia. Rainer Viertlboeck | Photographer, JAHN | Architect
Office Building 1 at Reston Station in Reston, Virginia. Thornton Tomasetti
Office Building 1 at Reston Station in Reston, Virginia. Thornton Tomasetti
Office Building 1 at Reston Station in Reston, Virginia. Thornton Tomasetti
Revit model of Office Building 1 at Reston Station in Reston, Virginia. Thornton Tomasetti

Overview

It's hard to miss Reston Station, a 371,000-square-foot, mixed-use building near outside of Washington, D.C., thanks to its unique lateral system consisting of architecturally exposed concrete in the lobby and in the exoskeleton columns on the building's east and west sides.

We provided structural design services to Jahn for the building, which was completed in 2017.

reston_column

Highlights

  • The building consists of 16 levels of above-grade office space constructed with post-tensioned, two-way concrete slabs with 15-foot cantilevers and 40-foot spans. The design also includes an open plaza surrounded by five-story concrete and steel composite columns.
  • The structural and architectural layouts, which included an imbalance in the number of sloping interior columns in each direction, required our team to perform a staged construction analysis to determine whether the building movement was within tolerance.
  • The analysis revealed that the top of the building would move outside of acceptable degrees under its self weight, so the team directed the contractor to place all columns along their theoretical centerline to correct for any lateral displacements during construction.

Capabilities