24327

The Schwartz Reisman Innovation Centre at the University of Toronto in Ontario, Canada. Courtesy WEISS/MANFREDI.

University of Toronto, Schwartz Reisman Innovation Centre

  • COMPLETION DATE
    2021

Overview

The Schwartz Reisman Innovation Centre is the University of Toronto’s new innovation accelerator, a dynamic incubator for intellectual exchange and world-class research that brings together artificial intelligence and biomedical scientists with leading entrepreneurs. The architecture for the 750,000-square-foot centre will reflect the innovation and collaboration happening within and feature vertical gardens and engaging spaces. Thornton Tomasetti is designing the structural system.

Phase I is a 16-storey tower with two penthouse levels and an underground basement. The 250,000-square-foot tower houses the Vector Institute for Artificial Intelligence, a world leader in deep learning and machine learning research, and the newly conceived Schwartz Reisman Institute for Technology and Society, which will explore the ethical and societal implications of AI and other emerging technologies. The building contains classroom and multipurpose spaces above a spacious ground floor plaza with outdoor gardens and café seating.

To deliver the complex floor plans and large column-free spaces with maximized floor-to-ceiling heights, the engineers devised an inventive structural system. This system combines a reinforced concrete shear wall system and a complex vertical load transfer system that relies heavily on the use of Steel Reinforced Concrete (SRC) long-span transfer beams. This novel technique of casting heavy-section steel girders within concrete beams allows for much shallower member depth compared to conventional reinforced concrete members. SRC is also used to enhance the load capacity of many columns throughout the building, including the perimeter columns that orient to the sloping façade.

A key architectural feature of the building is its long-span, tapered massing. To achieve this, the engineers designed an elegant tapering of the slab soffit that cantilevers at each floor. The building columns are set in from the exterior of the building and the concrete slab cantilevers provide structural support for the cladding. As the building tapers, the columns incline and step, following the set-back of the slab edge. The cantilever length of each floor shortens as the building rises, reducing the thickness and weight of the cantilever slabs on the higher levels.

Read More

News & Awards

Related Projects