Skip to main content

Project

Harvard University, Science & Engineering Complex

This innovative complex is reaching new levels of sustainable design and is targeting a minimum of 50 percent reduction in greenhouse gas emissions.

Lead Contact

Project Details

Project Partners
Behnisch Architekten, Transsolar & VanZelm
Owner
Harvard University
Location
Allston, Massachusetts
Completion Date
Area
585,000 ft²
Sustainability
Targeting LEED Gold Certification
Science and Engineering Complex at Harvard University in Allston, Massachusetts. Courtesy Behnisch Architekten
Science and Engineering Complex at Harvard University in Allston, Massachusetts. Courtesy Behnisch Architekten

Overview

The new Science and Engineering Complex on Harvard’s expanding Allston campus will be the home of the School of Engineering and Applied Science with research laboratories, classrooms, offices, a cafeteria and support spaces. Designed to integrate spaces for communication and collaboration, the building features a central atrium space that winds through the different levels of the building to bring natural light and a feeling of openness to the core of the building.

In close collaboration with Behnisch Architekten, Transsolar & VanZelm, we are providing sustainability consulting services for the complex, which is scheduled to open in 2020.

Highlights

  • This innovative project is reaching new levels of sustainable design and is targeting a minimum of 50 percent reduction in greenhouse gas emissions.
  • Key sustainable design features include a unique high performance façade and shading approach that enables highly efficient radiant-based heating and cooling and achieves very high levels of daylight autonomy.
  • The architectural design strongly supports a complex natural ventilation scheme that is woven throughout the building.
  • Other features include a high efficiency energy recovery, intelligent programming, highly efficient energy recovery, a cascading lab air system and an interwoven water recovery and reuse system.