Skip to main content

Project

United States Embassy – London

The Department of State built a new facility that sets a new paradigm in embassy design, termed Design Excellence, which emphasized the role of architecture in diplomacy.

Lead Contact

Project Details

Project Partners
KieranTimberlake
Owner
U.S. Department of State
Location
London, United Kingdom
Completion Date
Area
518,050 ft²
Sustainability
LEED Platinum Certification
The United States Embassy in London. Courtesy Richard Bryant/Arcaidimages.com
The United States Embassy in London. Courtesy Richard Bryant/Arcaidimages.com

Thornton Tomasetti provided structural engineering and protective design for the new United States Embassy in London. The Department of State built a new facility that sets a new paradigm in embassy design, termed Design Excellence, which emphasized the role of architecture in diplomacy.

Traditional Aesthetics Paired with Security

The embassy is located in Wandsworth, south of the Thames River, between Battersea Park and Vauxhall, within an emerging commercial and residential area of London’s Central Activity Zone. The facility meets all the required security standards while honoring the English tradition of urban parks and gardens as the context for many civic buildings. Alternatives to perimeter walls and fences are achieved through landscape design.

Sustainable Solutions

One of the design team’s primary goals was to demonstrate exceptional environmental leadership beyond the leading edge of practice when the building was completed. The designers have established goals of LEED Platinum and BREEAM Outstanding, balancing energy and environmental design issues with the overall project goals of openness, diplomacy, functionality, security and value.

Evocative Design

The chancery building is a transparent, crystalline cube atop a colonnade, simultaneously efficient and evocative. Its surface is given form through the interface between a faceted external solar shading and collection system and the blast resistant glazing. A four-sided colonnade forms the base of the building, an accessible and sheltering form that has long evoked the architecture of democracy.